Güncelleme Tarihi:
Babamın rahatsızlığının ardından ortaokul 6’ncı sınıftan bu yana çalışıyorum. 14 yaşında iş hayatına kısmen de olsa atıldım. İlk olarak palyaçoluk yaptım, etkinliklere giderek para kazandım. Kazandıklarımı kendi eğim ihtiyaçlarım için harcadım. Yaz tatillerinde harçlığımı çıkarmak için çalıştım.
Daha sonra bir organizasyon firmasına girdim. Burada çalışmaya devam ediyorum. Sabah 07.30’da kalkıp okula gidiyorum, 16.30’a kadar dersler devam ediyor. Ardından yoğun olduğunda işe, yoksa eve gidip ders çalışıyorum, sınavlara hazırlanıyorum. İnegöl Belediyesi İnegöl Türk Müziği Korosu’nda da solist olarak görev aldığım için boş vakitlerimde provalara da gidiyorum.
Arkadaşlarım dinlenirken ben çalışıyorum
Çalıştığım yerde düğün, kına gibi etkinliklerin anonslarını, müziklerini hazırlıyorum. Hafta sonu tam gün çalışıyorum, hafta içi de bazen iş oluyor. Cuma günleri de işe gidebiliyorum. Günlük 50 TL kazanıyorum. Bu durum devamsızlığımı ve derslerimi etkileyebiliyor. Çalışmaya kendi harçlığımı kazanmak için başladım. Tatillerde genellikle arkadaşlarım dinlenirken ben harçlığımı çıkarıyorum. Ailemden maddi bir destek almamaya çalışıyorum. Evimizin pazar alışverişine elimden geldiğince katkıda bulunuyorum.
Eğitimle çalışmayı birarada yürütmek zor oluyor. Okuldan sonra işe gittiğimde sonraki gün derslere katılmak oldukça yorucu olabiliyor. Pazar günleri gece 24.00’te eve gidebiliyorum. Ertesi sabah uykusuzluk nedeniyle dersi gerektiği gibi dinleyemeyebiliyorum. Derslerime iyi çalışıyorum bazen istediğim zamanı ayıramıyorum. Ailemle, arkadaşlarımla çok fazla vakit geçirme imkanım da olmuyor.
Ailem beni yorgun gördüğünde üzülüyor. Uykumdan çok fedakarlık yapıyorum. Bazı sosyal aktivitelere hem maddi imkanlar, hem de vakit nedeniyle katılamayabiliyorum. Ancak çalışmanın güzel yanları da var. Öncelikle çok güzel bir duygu. İnsan kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılıyor, kendine güveniyor. Okul öğretmenlerim de öğrencilere beni örnek gösteriyor. Çünkü okulun organizasyon işleriyle de ben ilgileniyorum. Çalışma hayatımı akademik başarıma yansıtmamaya özen gösteriyorum. Bana tecrübe kattığına inanıyorum, çok fazla insanla tanışıyor, onları tanıma fırsatı buluyorum. Arkadaşlarımı seçme imkanım oluyor. Ailemden harçlık istemiyorum. Anne babama destek oluyorum.
Sürekli değişen eğitim sistemi yoruyor
Lisede eşit ağırlık alanında eğitim alıyorum ancak sözel derslere daha çok ilgim var. Sözel dersler için yeterli sayıda öğrenci olmadığı için sınıf açılmadı. Ben de sayısal derslerin de olduğu eşit ağırlık sınıfında okumak zorunda kaldım. Sayısal derslerde bazen zorlanıyorum. Bu seçim benim tercihim değildi. Bu durumdan memnun değilim. Sayısal öğrencilerin sözel öğrencilerden daha ‘zeki’ olduğu varsayımı beni üzüyor.
Herkesin yeteneklerine göre eğitim almadığına inanıyorum. Öğrencilerin yetenekleri fark edilmiyor. Bunları öğretmenler de görmüyor. Gençler istedikleri mesleği yapamıyor ve işinde de başarısız oluyor. Bu durum gençlerin bütün hayatını etkiliyor. Sürekli değişen eğitim sistemi bizleri çok yoruyor. Sürekli değişen yapılar, uygulamalar strese neden oluyor. Geleceğe yönelik çalışmalarımızı, planlarımızı olumsuz etkiliyor. Üniversiteye giriş sınavları da arkadaşlarımdan bu konuda olumsuz duyumlar da alıyorum. Bu da beni olumsuz etkiliyor.
Türkiye’de işsiz genç sayısı da çok fazla. Bunun en önemli nedeninin yanlış lise tercihi olduğunu düşünüyorum. Birçok öğrenci istemediği okula gidiyor. Hedeflerine ulaşamadıkları için “Nereye yerleşirsem orası olur” diye düşünüyorlar. Bu da üniversitede okuyacakları bölümü ve başarıyı etkiliyor.
Benim gibi çalışan öğrenciler kendi harçlıklarını kazanmak için emek harcıyor. Fedakarlık ediyorlar hayatlarından. İyi bir yere ulaşmak içn hem çalışıp hem okuyorlar ama günümüzde para çok önemli. Maddi imkanlar fırsatlar yaratabiliyor. Bazen maddi durumu çok iyi olan arkadaşlarımı düşününce gelecekte hedeflerime kendi imkanlarımla çalışarak ulaşmanın zor olacağını anlayabiliyorum. Üniversite sınavında belki ben çalışırken aldıkları özel eğitim imkanları, dersler sayesinde benden iyi puan alıp istediği üniversiteye gidebilirler. Bu durum eşitlik açısından beni üzer.
Benim en büyük hayalim herkes tarafından sevilen bir oyuncu olmak. 6 yaşında okulda tiyatro oyununa katılmıştım. Şimdiye kadar bu alanda kendimi geliştirmeye çalıştım elimden geldiğince, bunun için fırsatları değerlendirdim. Lisenin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nı kazarak burada eğitim almak istiyorum. Tiyatro eğitimi de alarak iyi bir tiyatro oyuncu olmak istiyorum. Şiir ve deneme yazıyorum, bunları da bir gün kitap olarak yazmak istiyorum.
Birçok gencin hedefi yok
Birçok arkadaşımın hayata dair hedefleri yok. Seçecekleri mesleğe yönelik akıllarında fikir yok. Ama birçoğunun başka alanlarda yeteneği var. Bazılarının sesi çok güzel. Bazıları sayısal derslerde iyi. Günümüzdeki gençler insanların gözünde iyi görünmek için, kendilerine hedef koyuyor. Kendi iç seslerini dinlemiyorlar. Türkiye’de iş bulmak iyi eğitim alanlar için bile zor oluyor. Üniversite sınavını kazanmayanlar ve istedikleri alana yönelemeyenleri görmek beni üzüyor. Bunların olmamasını isterdim.
19 Mayıs’ ta okulda bando takımında görev alacağım. Stadyumlarda eskiden kutlama yapılıyordu, şimdi ise bazı okullarda oluyor. Bu uygulama da beni üzüyor. Bu bayram benim için tatil anlamına geliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere armağan ettiği bayramı kutluyorum, mutlu oluyorum. Gençlere böyle bir bayramın aramağan edilmesi çok güzel. Bunun için Türkiye genelinde etkinlikler yapılıyor, binlerce genç bir araya geliyor. Mustafa Kemal Atatürk bugünü gençlere armağan etti. Atatürk’ü saygıyla ve sevgiyle anıyorum.
Günümüzde gençler, yanlış yönlendirmelerden uzak durmalı, Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunu bilmeliler. Biz gençler şu an rahat yaşıyoruz ama bizim yaşımızda binlerce genç bu topraklar için müdadele etti. Bunlar unutulmamalı. Gençlere burs imkanları daha fazla sağlanmalı. Her öğrenci istediği üniversiteye gidebilmeli. İş imkanları daha fazla olmalı. Türk gençleri dünyada ülkemizi çok iyi temsil edebilmeli. Bunların olmasını umarak bütün gençlerin bayramını kutluyorum.